Jan
10
Fri
2020
Κοπή πίτας ΕΛΕΜΜΕΛ 2020
Jan 10 @ 1:46 pm – 2:46 pm

Ο κ Στρατηγός, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας μελέτης μελανώματος για το έτος 2020, στην κοπή της πίτας της εταιρείας στις 10/1/2020.

Αριστερά του η κ. Χασάπη Βασιλική και Κωνσταντίνα Φραγκιά και δεξιά του ο κ. Κωνσταντίνος Κολιαράκης, η κυρία Θεοδώρα Πετρακοπούλου και ο κύριος Δημήτριος Μπαφαλούκος.

Oct
27
Fri
2017
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ” @ Νοσοκομείο METROPOLITAN
Oct 27 2017 @ 10:56 am – Jan 15 2018 @ 12:00 pm

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ”

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.)    προκηρύσσει υποτροφία εις μνήμην του Καθηγητού ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ.

Σκοπός της υποτροφίας είναι η προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο του Μελανώματος.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπόμνημα του ερευνητικού τους σχεδιασμού (μέχρι 10 σελίδων) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα εως και την 15/1/20187, ώρα 12.00 μμ στην διεύθυνση: Νοσοκομείο   “METROPOLITAN”

ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ 9 & ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 1
185 47 Ν. ΦΑΛΗΡΟ
Υπόψιν κου Δημήτρη Μπαφαλούκου
fax: 210- 4809626
Email: vchristopoulou@metropolitan-hospital.gr

Οι υποψήφιοι υπότροφοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ σε σχολή Επιστημών Υγείας. Οι υποψηφιότητες θα κριθούν απο ειδική επιτροπή που εχει οριστεί απο το Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.
Για κάθε δυνατή πληροφορία σχετικά  με την υποτροφία, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν πληροφορίες απο το site της εταιρείας μας www.elemmel.gr ή  στη γραμματεία μας κα Βίκυ Χριστοπούλου στα τηλ. 210- 4807042, 694 0602050.
Το ποσό του βραβείου ΄ΊΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ΄ ορίζεται στα 10.000€.
Η πρόταση θα αξιολογηθεί με βάση την πρωτοτυπία της, την  συμμετοχή δικτύου κέντρων, την συνεργασία βασικών και κλινικών ερευνητών και τη δυνατότητα πραγματοποίησής της στα συγκεκριμένα κέντρα (εντός του προϋπολογισμού της μελέτης). Στην πρόταση μπορούν να συμμετέχουν και κέντρα ή ερευνητές του εξωτερικού.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρόταση να εχει άμεση συσχέτιση με την έρευνα για την διάγνωση, την παρακολούθηση και την θεραπεία του μελανώματος .

Εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μπαφαλούκος

Η  Γενική Γραμματέας
Βασιλική Χασάπη

Jun
10
Fri
2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος
Jun 10 @ 9:00 am – Jun 11 @ 5:00 pm

Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος

 

Γνωρίζετε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ευθύνεται για την εμφάνιση του Μελανώματος;

Ξέρετε ότι μια ελιά που αλλάζει σχήμα και χρώμα χρειάζεται άμεση διερεύνηση;

Η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛΕΜΕΛ) διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, ανοικτή για το κοινό, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα, πλησίον μετρό Ευαγγελισμού).

Από τις 9.00 π.μ. το πρωί έως τις 20.00 μ.μ. διακεκριμένοι επιστήμονες θα εξηγήσουν πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος, τι κινδύνους κρύβει για την υγεία, ποια είναι τα νεότερα στην θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Επιπλέον θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου δερματολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος θα «εκπαιδεύουν» – σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους – τους ενδιαφερόμενους, για τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, εξηγώντας, παράλληλα, ποιες αλλαγές στις ελιές (μορφή, χρώμα, κνησμός κτλ) χρήζουν προσοχής.

 

Διότι ο έγκαιρος εντοπισμός του Μελανώματος σώζει ζωές!

ΗΛΙΟΣ: Φίλος ή Εχθρός μας;

 

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, η πρόεδρος του ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, του Οργανισμού για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, Δρ Κωνσταντίνα Φραγκιά, σε συνεργασία με την ΕΛΕΜΕΛ, διοργανώνει για τα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών και άνω, κουκλοθέατρο και παιχνίδια με θέμα «Κανόνες Ηλιοπροστασίας», το πρωί 11.00-14.00 και το απόγευμα 18.00-20.00.

Το σλόγκαν είναι ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ!

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210 7218366 & 210 7216876

ΧΟΡΗΓΟΙ: BRISTOL,NOVARTIS, ROCHE, FREZYDERM

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ATHENS VOICE, IATRONET, MY DOCTORS

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: DISCORSO EE

Mar
31
Tue
2015
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ”
Mar 31 @ 11:00 am

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ”

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.)    προκηρύσσει υποτροφία εις μνήμην του Καθηγητού ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ.

Σκοπός της υποτροφίας είναι η προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο του Μελανώματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπόμνημα του ερευνητικού τους σχεδιασμού (μέχρι 10 σελίδων) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα εως και την 31η Μαρτίου 2015, ώρα 12.00 μμ στην διεύθυνση: Νοσοκομείο   “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”

 

ΔΡΑΓΟΥΜΗ 5 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 161 21

Υπόψιν κου Αλέξανδρου Στρατηγού

Τηλεμοιότυπος: 210- 7231731

Email: msm@syggros.gr

 

Οι υποψήφιοι υπότροφοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ σε σχολή Επιστημών Υγείας. Οι υποψηφιότητες θα κριθούν απο ειδική επιτροπή που εχει οριστεί απο το Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ”

– Ο Χρόνος του ερυνητικού προγράμματος είναι έως 3 έτη.

– Η εκπόνηση του ερυνητικού προγράμματος  θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, είτε αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα ελληνικά κέντρα ή κέντρα του εξωτερικού.

– Το  ύψος της υποτροφίας ανέρχεται στο ποσό των 5000€.

Για κάθε δυνατή πληροφορία σχετικά  με την υποτροφία, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν πληροφορίες απο το site της εταιρείας μας www.elemmel.gr ή  στη γραμματεία μας κα Βίκυ Χριστοπούλου στα τηλ. 210- 4807042, 694 0602050.

 

Εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Ο Πρόεδρος

Αλέξανδρος Στρατηγός

 

Η Γενικός Γραμματέας

Βασιλική Χασάπη

Sep
8
Mon
2014
Δελτίο Τύπου – Προς συντάκτες υγείας
Sep 8 @ 1:41 pm

Προστασία από τον ήλιο τους 6 πρώτους μήνες της ζωής εξασφαλίζει κατά 78% ελάττωση της πιθανότητας μελλοντικού μελανώματος

Διάγνωση σε πιο πρώιμα στάδια και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης υπόσχονται οι νέες εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές του Μελανώματος και τα νέα φάρμακα

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μελανώματος 13-15 Ιουνίου

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2014: Η σημασία της προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μελανώματος που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις  13-15 Ιουνίου από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης του Μελανώματος, ενώ καλά είναι τα νέα για τους ασθενείς με μελάνωμα καθώς οι νέες εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές του Μελανώματος και οι θεραπείες με νέα φάρμακα, υπόσχονται διάγνωση σε πρωιμότερα στάδια και αυξημένα ποσοστά επιβίωσης στη μεταστατική κυρίως νόσο.

‘Οπως υπογράμμισε η κ. Κωνσταντίνα Φραγκιά, Παθολογοανατόμος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, η προστασία των μικρών παιδιών, ιδιαίτερα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους τις επικίνδυνες ώρες, με πολύ υψηλό ή ακραίο δείκτη UV ακτινοβολίας, εξασφαλίζει την κατά 78% ελάττωση της πιθανότητας μελλοντικού μελανώματος. Παράλληλα τονίστηκε η σημασία της προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα, που, αν συμβούν στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του ανθρώπου, αυξάνουν στο μέλλον τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου και μάλιστα του μελανώματος. “Γι’ αυτό”, τόνισε η κ. Φραγκιά “στη χώρα μας είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στον τομέα της Ηλιοπροστασίας σε μαθητές προνηπιακής ηλικίας και πρωτοβάθμιας / δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”.

Στις νεότερες διαγνωστικές τεχνικές, όπως είναι η δερματοσκόπηση, η χαρτογράφηση και η συνεστιακή μικροσκόπηση, που αυξάνουν τη διαγνωστική ευχέρεια των γιατρών και τη διάγνωση του μελανώματος σε πρωιμότερο στάδιο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συνεδρίοιυ ενώ στους νέους συνδυασμούς θεραπείας που δίνουν ελπίδα για παράταση της επιβίωσης στους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Συμπρόεδρος του Συνεδρίοιυ.

Στον τομέα της διάγνωσης, ο κ. Στρατηγός, παρουσίασε μια μελέτη 200 ατόμων με πρόσφατη διάγνωση μελανώματος από διάφορα κέντρα της Ελλάδας, που έδειξε ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η συχνή αυτοεξέταση του δέρματος και η επίσκεψη στον γιατρό συμβάλλουν στη διάγνωση λεπτότερων μελανωμάτων με καλύτερη πρόγνωση. Επίσης οι έγγαμοι έχουν καλύτερες πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης σε σχέση με τους άγαμους, υποδηλώνοντας τη συμβολή του συγγενικού προσώπου στην εξέταση του δέρματος και την εντόπιση πιθανών βλαβών.

“Ωστόσο”, επεσήμανε ο κ. Στρατηγός, “το μελάνωμα συνεχίζει να εμφανίζει μια σταθερή θνησιμότητα, η οποία δεν ακολουθεί την ανοδική τάση της επίπτωσης της νόσου αλλά και δεν υποχωρεί, παρά τα μέτρα πρόληψης και την ευρύτατη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού”.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα που διεξάγεται στη Γερμανία, υπογράμμισε ο κ. Στρατηγός, με το οποίο εξετάζεται δερματολογικά ο πληθυσμός των ενηλίκων, είναι πιθανόν να δώσει απάντηση για το αν ο ευρύτερος προληπτικός έλεγχος στον πληθυσμό (screening), παρόμοιος με το PAP test και τη ματογραφία, θα συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου και στη μείωση της θνησιμότητας, καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

“Εξορμήσεις σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας με δωρεών εξέταση του πληθυσμού από ειδικούς ιατρούς”, πρόσθεσε η κ. Φραγκιά, έχουν συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση μελανωμάτων σε πρώιμα στάδια εξέλιξης της νόσου, οπότε η αφαίρεση του δερματικού ογκιδίου εξασφαλίζει και την πλήρη ίαση του ασθενούς. Σε κάθε 400 εξεταζόμενα άτομα, ένα έως δύο διανώσθηκαν με μελάνωμα, εύρημα απόλυτα συμβατό με τα αναφερόμενα διεθνώς. Όπως τόνισε η κ. Φραγκιά, η εκπαίδευση του πληθυσμού στα ύποπτα κλινικά στοιχεία ξαλλαγής ενός σπίλου (ελιάς) σε μελάνωμα, με αλλαγή χρώματος, μεγέθους, σχήματος, ορίων και ασυμμετρίας του σπίλου μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, συνέβαλε στην έγκαιρη διάγνωση μελανώματος ακόμα και από μικρά παιδιά, ηλικίας 5-11 ετών.

Νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Μελανώματος

Όσον αφορά στη θεραπεία του μελανώματος, ο κ.Δημήτριος Μπαφαλούκος τόνισε ότι, με βάση τις πρόσφατες μελέτες, έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα με τη χορήγηση B-RAF Αναστολέων ή Ανοσοθεραπείας με Ιπιλμουμάμπη ή Νιβολουμάμπη ή και το συνδυασμό αυτών.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαφαλούκος, ενώ η επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα πριν 3 χρόνια ήταν 6-9 μήνες, σήμερα με τινς νέες θεραπείες, ξεπερνά τους 15 μήνες με ένα σημαντικό πσοσοστό ασθενών να ζει αρκετά χρόνια χωρίς τη διάγνωση.

Συγκεκριμένα με τη χορήγηση Ανοσοθεραπείας, το 21% των ασθενών με μεταστάσεις ζει 3 χρόνια, το 17% 7 χρόνια ενώ στη συνέχεια δεν σημειώνονται θάνατοι από τη νόσο, μετά από 10ετή συνεχή παρακολούθηση.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη ανακοίνωση που έγινε κατά τη δάρκεια του Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο συνδυασμός του B-RAF αναστολέα Νταμπραφενίμπη με τον ΜΕΚ αναστολέα Τραμετινίμπη, έδειξε ανταποκρίσεις στο 67% των ασθενών με μεταστατική νόσο, ενώ η μέση επιβίωση αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 χρόνια. “Αυτή είναι μία πολύ σημαντική πρόοδος καθώς η επίβιωση των ασθενών πέραν του έτους, το 2011 ήταν μόλις 25%” τόνισε ο κ.Μπαφαλούκος. Επίσης, η προφυλακτική χορήγηση αναοσοθεραπείας με Ιπιλιμουμάμπη σε ασθενείς που χειρουργούνται και είναι σε υχηλό κίνδυνο για υποτροπή, αύξησε κατά 25% το ελέυθερο υποτροπών διάστημα, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Τέλος, υπογραμίσθηκε οτι σύχρονες τεχνικές έχουν συμβάλλει στην καλύτερη ταξινόμηση των διαφόρων μορφών σπίλων και μελανωμάτων, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται η ενσωμάτωση της μοριακής πληροφορίας στν ιστολογική έκθεση, που θα δίνει πλέον πληροφορίες σε σχέση με την πρόγνωση της νόσου και θα αποτελέσει τη βάση για αποτελεσματικότερες στοχευμένες θεραπείες, εξατομικευμένες για κάθε ασθενή με μελάνωμα και σε κάθε στάδιο της πάθησης. Αυτό, σε συνδυασμό με τα νέα φάρμακα που συνεχώς εξελίσσονται, δίνει ελπίδα να μετατραπεί το μελάνωμα σε χρόνια νόσο.